Terug naar het blogoverzicht
1 juli 2021

RR

Corfu en Zakynthos

 
 
 

Prachtige baaien, helderblauwe zee, vriendelijke mensen en groen het hele jaar door. We hebben het over de eilanden Corfu en Zakynthos aan de westkant van Griekenland. Dat betekent na lekker kort vliegen, lekker lang genieten van groen op z’n Grieks.

1. IJskoffie in verstild bergdorp

Corfu is het meest dichtbevolkte eiland van de Ionische eilanden. Maar naar onze maatstaven nog steeds heerlijk rustig, zeker in het binnenland, zoals hier in Kouramades dat tot een van de mooiste dorpen van Corfu behoort. Zet je auto stil, plof neer op het terras van het dorpscafé en drink er samen met de locals een heerlijke ijskoffie. In het dorp Exo Chora op Zakynthos ook een leuk terras met uitzicht op prachtige, bijna fresco-achtige gevels én de oudste olijfboom van het eiland: meer dan tweeduizend jaar oud.

 

 
 
 

2. Olijfolie met knoflook en citroen

Aan olijfbomen geen gebrek op beide eilanden. Zakynthos telt er alleen al ruim twee miljoen, de één nog ouder dan de ander. Van september tot eind januari zijn de Grieken druk met het oogsten. Nou ja oogsten, ze slaan tegen de takken en laten daarna de olijven op de grond liggen. Uiteindelijk gaan ze allemaal naar de olijfoliefabriek. Wil je proeven? Ga op Zakynthos hiervoor. Het Aristeon Olive Press Museum in het plaatsje Lithákia. Binnen kun je diverse soorten olijfolie proeven; met onder meer knoflook, sinaasappel en citroen.

 

 

3. Magisch bos

Ook op Corfu ontkom je er niet aan (vier miljoen stuks), zeker niet in de buurt van het kuststadje Panorama. Je rijdt er meteen een feeëriek bos binnen met honderden olijfbomen. De takken vertonen zulke grillige vormen dat je verwacht dat ze elk moment in beweging komen. Overigens worden, in tegenstelling tot Zakynthos, de olijfbomen op Corfu dicht bij elkaar gepland. Daardoor groeien de bomen niet in de breedte, maar vooral in de hoogte.

 

 

4. Klein, maar fijn

Beide eilanden hebben mini-eilandjes die via een brug of dam zijn verbonden aan het vaste (ei)land. Op Zakynthos vind je in het zuidwesten Cameo Island dat uitnodigt in een strandbar te blijven plakken. Corfu verleidt met het witte kerkje van Vlachérna dat van 1682 tot 1986 als klooster dienst deed. Inmiddels is het alleen een kapel en een souvenirwinkel, maar wel een zeer geliefd plekje om elkaar het ja-woord te geven.

 

 
 

5. Cultureel Kerkyra

Het klooster Vlachérna ligt op steenworp afstand van Unesco-stad Kerkyra (Corfu-Stad) dat een fascinerende mix laat zien van Venetiaanse, Engelse en Franse bouwstijlen. En dat alles overgoten met een pittig Grieks sausje. Slenter door de oude vissersbuurt waar de was nog in de smalle straten te drogen hangt (het lijkt hier Napels wel). Of plof even neer op de terrassen onder de arcadebogen van het Listón. De Parijse Rue de Rivoli stond hier model voor.

 

‘De oude vissersbuurt, met z’n was in de smalle steegjes, lijkt wel op Napels’

6. Baai met scheepswrak

Zakynthos staat bekend om z’n Navagio Beach, het smokkelstrand dat je enkel per boot kunt bereiken. Veel bezoekers komen er om het scheepswrak te zien. Ook vanaf de kliffen hoog boven het strand: driehonderd meter hoog. Gelukkig is er een uitzichtpunt waarop je veilig foto’s van het ondergelegen scheepswrak kunt maken.

 

 
 

7. Mooie uitzichten

Op Corfu gooien de baaien aan de noordoostkant hoge ogen. De weg slingert hier soms hoog boven het water en biedt zo nu en dan prachtige uitzichten. Koop er onderweg lekker druiven van een lokale boer. Als je toch in de buurt bent, doe dan ook het gezellige havenstadje Kassiopi aan.

 

8. Sfeervol borrelen

Wil je de dag afsluiten met een lekker drankje? Volg de young ones op Zakynthos naar het dorpje Bochali. Op het terras heb je een prachtig uitzicht op Zakynthos Stad en de haven met z’n cruiseschepen. Op Corfu vonden we een mooi plekje aan Gardeno Beach in het zuidwesten van het eiland. Taverna Kostas serveert er heerlijke moussaka. En vooraf op het strand een lekker Grieks biertje.

Lekker genieten op Zakynthos

Rustig aan doen op Corfu