Terug naar het blogoverzicht
Kopenhagen citytrip
8 juni 2019

RR

Kopenhagen

De Capital of Cool is niet te stuiten. Houd je van city vibes en wil je ook graag in het groen zijn? Dan schotelt Kopenhagen je ook dit jaar weer heel relaxt de nodige stadse genoegens voor. De brede straten en ruime fietspaden maken de Deense hoofdstad perfect voor ontspannen fietstochten. Op naar een volgend culiplekje of vintage winkeltje. 

Eerste actie: fiets huren

Wil je de stad beleven als een Deen, huur dan een fiets. Een derde van de bewoners fietst dagelijks naar het werk. Met gemak, want Kopenhagen heeft bijna 400 km aan veilige fietspaden en er komen er steeds meer bij. Vaak zijn ze zo breed dat je tijdens de spits niemand z’n fietsbel hoort gebruiken. In het centrum vind je talloze winkels waar je een fiets kunt huren (per dag circa € 10,-). Wil je echt ontspannen fietsen? Neem dan Den Grønne Sti (de groene weg), een fietspad dat verboden is voor scooters - en iedereen houdt zich daar ook aan - en dat ruim 10 km van zuid naar noord, als een ultiem groene long, door de stad slingert.

Ook leuk: met een NL gids gaan fietsen 

Bekende zeemeermin

Noordelijk van het centrum stallen we de fiets bij hét symbool van de stad: de Kleine Zeemeermin, naar een sprookje van Hans Christan Andersen. Na negentig jaar zit ze nog altijd op haar rots in de haven, en dat na talloze aanslagen. De ene keer met rode verf overgoten, een andere keer zelfs onthoofd. Diverse Kopenhagers vinden dit beeld namelijk niet representatief voor de stad. Overigens trekt het standbeeld van sprookjesmaker Andersen zelf, pal naast het stadhuis in het centrum, ook volop bezoekers die voor een selfie graag op z’n schoot kruipen. 

Koninklijk Amalienborg Slot

In het noorden van de stad vind je ook tal van statige panden en paleizen, zoals het Amalienborg Slot. In vier rococo stadspaleizen rond een achthoekig plein woont koningin Margaretha II en haar familie. Men beweert dat de paleizen ondergronds met tunnels aan elkaar zijn verbonden. Daardoor hoeven de royals niet over straat om elkaar op te zoeken. Elk dag vindt om 12.00 uur ceremonieel de aflossing van de wacht plaats. Wat opvalt is dat de wachters minder streng en stoïcijns zijn als hun collega’s bij Buckingham Palace in Londen. Het ruiterstandbeeld van Frederik V op het plein is gemaakt door de Franse beeldhouwer Jaques Saly. Hij werkte er dertig jaar aan. Daardoor kostte het beeld, naar verluidt, evenveel als het paleis zelf. 

Dol op design

Het lijkt wel een nationale obsessie: nergens ter wereld staan de winkels en huiskamers zo stampvol design als in Denemarken. En in Kopenhagen kun je wat dat betreft je hart ophalen. De beroemde, strakke Deense vormgeving komt voort uit de visie van architect en meubelontwerper Kaare Klint. Rond 1930 zei hij: “Form follows function: de vorm van een object volgt zijn functie.” Dat werd tot in de perfectie doorgevoerd. Duik maar eens het shopwalhalla Illums Bolighus in, een soort stijlvolle Bijenkort met uitsluitend design. Ook de bekende vlinderstoelen van architect Arne Jacobsen zijn uiteraard van de partij. Adres: Amagertorv 10, aan het begin van winkelstraat Strøget.

Check Illums Bolighus

Terrasje doen

Strøget is de belangrijkste winkelstraat. Het was de eerste in Europa die autovrij werd. Maar dat weerhield de shopaholics er niet van toch te blijven komen. Evenwijdig loopt de Laederstraede, die een stuk relaxter is dan Strøget. Even een terrasje doen? Dat kan aan het begin van Strøget bij Café Norden (Østergade 61). Of wandel even door naar Grabrødretorv, een sfeervol plein omgeven door kleurige panden dat het hart vormt van wat de Kopenhagers hun Latin Quarter noemen.

Check Café Norden

Gewilde culiplekjes

Niet ver hier vandaan stuit je op het beroemde Nyhavn. De 300 meter lange gracht met z’n kleurige huizen was ooit een beruchte zeemansbuurt met bordelen en kroegen waar beschonken matrozen regelmatig met elkaar op de vuist gingen. Die bedenkelijke reputatie heeft het al lang afgeworpen. Nu is het een populaire plek om er in de zon wat te eten en te drinken. De populariteit van de plek heeft de prijzen echter flink omhoog gestuwd. Voor lekker (en hip) lunchen kun je ook naar de verderop gelegen Torvehallerne, de nieuwe markthallen bij metrostation Nørreport waar je verse ingrediënten vindt, maar ook klant-en-klare broodjes en maaltijden. En het lekkerste smørrebrod.

Kom alvast in de food mood

Leuk: boek een etenswandeling

Hip en hot Nørrebro

Vintagewinkels, alternatieve kroegen, ateliers van ontwerpers… Fiets de Queen Louise brug over en je bevindt je meteen in het midden van de bohemiens van de stad. Dit is het alternatieve Nørrebro, nu een van de meest trendy wijken van Kopenhagen. De superbrede straat Nørrebrogade is ‘s werelds drukste fietsstraat. Maar iets verderop voert een heel stil pad je door Assistens Kirkegård, de beroemdste begraafplaats van de stad waar ook Hans Christian Andersen ligt begraven. Op mooie dagen komen Kopenhagers hier picknicken. Een ideale plek dus om je fiets even aan de kant te zetten en te genieten van het vele groen om je heen.

Ons aanbod in Kopenhagen

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S