Terug naar het blogoverzicht
21 september 2021

travelxl_beheer

Alles wat je moet weten over je vakantie

Alles wat je moet weten over je vakantie

Van gezondheidsverklaringen en vervoersmaatregelen tot hygiënevoorschriften op de bestemming. Er bestaat heel veel informatie over Covid-19. Je ziet haast door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we hieronder alles voor je op een rij gezet. Waar moet je op letten tijdens het boeken? Met welke maatregelen moet je rekening houden tijdens je reis? Lees je goed in. We updaten deze pagina’s regelmatig.

 

CoronaCheck-app en Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Vanaf 1 juli 2021 is het Digitale Corona Certificaat (DCC) beschikbaar in de CoronaCheck-app. Dit maakt het makkelijker om binnen Europa te reizen. Vanaf 8 augustus 2021 is de CoronaCheck-app ook te gebruiken bij terugkeer naar Nederland van buiten de EU. Ben je gevaccineerd, heb je een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel dan kun je in de app een QR-code aanmaken die vervolgens voor vertrek gescand wordt. Daarnaast kan het zijn dat jouw vakantiebestemming nog aanvullende eisen heeft om het land binnen te komen. Controleer voor vertrek goed welke maatregelen voor jouw bestemming gelden.

 

Op vakantie! maar............bereid je goed voor! 

Coronaregels voor reizen en vakantie

Als u naar het buitenland gaat, leest u in het reisadvies welke maatregelen gelden in het land waar u naartoe wilt of doorheen reist. Bijvoorbeeld welke coronabewijzen u nodig hebt. Gaat u met het vliegtuig? Dan gelden er aanvullende regels.

Controleer voor iedere reis:

Coronabewijs regelen voor uw reis

Vliegreizen en luchthavens

Internationale reizen per trein, touringcar of boot

Vakantie of reis annuleren en reisvouchers

In Nederland op vakantie

Nederland wereldwijd

 

Regels voor uw terugreis

Komt u na uw reis terug in Nederland?  Dan gelden voor u de regels voor inreizen in Nederland.

Er gelden nieuwe regels voor terugreizen naar Nederland. 

Terugreizen uit een EU-lidstaat of enkele andere Europese landen

Vanaf 8 augustus hebben reizigers vanaf 12 jaar een coronabewijs nodig als dit land kleurcode geel heeft. Een coronabewijs is een:

 • vaccinatiebewijs;
 • herstelbewijs;
 • testbewijs.

U kunt zich in uw vakantieland laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Bekijk de testmogelijkheden in het buitenland.

Reizigers kunnen gecontroleerd worden. Wie geen coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van €95. 

Testen na aankomst in Nederland

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test uzelf. Ook na vaccinatie of als u corona hebt gehad, kunt u het virus namelijk nog bij u dragen en anderen besmetten. Komt u uit een land met een geel reisadvies? En bent u nog niet volledig gevaccineerd of bent u hersteld  van corona? Dan krijgt u het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest te doen bij de GGD. Ook als u geen klachten heeft, kunt u het virus bij u dragen en anderen besmetten.

 

Welke landen hebben welke kleurcode? Klik hier

Bekijk welke landen en gebieden kleurcode groen, geel, oranje of rood hebben in het reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Voorkom teleurstelling
Maar… er zit wel een ‘maar’ aan dit goede nieuws. Zijn vakantielanden al zo ver om Nederlanders te ontvangen? En zo ja, tegen welke voorwaarden? Denk aan een negatieve test of een vaccinatiebewijs. Elk land kan zo (nog steeds) z’n eigen regels stellen. Ga daarom wijs op reis en laat je door ons goed informeren. Boek je vakantie vertrouwd met onze ’Zekerheidsgarantie ((Omruilgarantie, Geld-terug-garantie en Repatriëringsgarantie). Vraag naar de details voor een onbezorgde vakantie.

 

Advies: Maak een afspraak met je reisbureau

ADVIES: vanwege de vele regels die regelmatig wijzigen, adviseren wij je altijd via je eigen reisbureau te boeken en met hen regelmatig contact te houden om tussentijds voor je vertrek de regels van toelating en gezondheid dubbel te checken. Uiteindelijk ben je namelijk altijd zelf hiervoor verantwoordelijk!

TravelXL biedt een afspraaksysteem om je afspraak met jouw reisbureau te maken. Je hebt de keuze tussen een fysieke afspraak en een video-TravelCall*(beeldbellen) met het reisbureau.

Een afspraak voor een persoonlijke video-TravelCall of een afspraak op een van de Travelcenters is via de site zo gemaakt.

 

Boek tot 30/9 gratis jouw   

De overheid biedt vanaf heden de testen voor het reizen gratis aan in de maanden juli t/m september. De testen zijn o.a. te boeken bij één van de Spoedtest.nl locaties. Op een speciale pagina vind je alle informatie over de gratis testen. Hierbij de URL van de pagina: https://spoedtest.nl/testen-voor-je-reis/ zodat je de afspraak kan boeken. GRATIS testen is mogelijk tot 01 oktober 2021. Hou deze pagina in de gaten voor meer informatie hierna!

 

Verdere relevante informatie:

Uitleg en toelichting over wat te doen en waar aan te denken bij reizen naar het buitenland, maar ook een filmpje dat je uitleg geeft over het downloaden van de app, vind je op onderstaande websites van de Rijksoverheid:

Coronabewijs voor reizen en evenementen met CoronaCheck 
Coronavirus: toolkit Reizen en toerisme 
Gratis coronatest voor reizigers 
Filmpje met uitleg over CoronaCheckApp  

 

Reiswijzer van ANWB

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk?

Hieronder vind je in één oogopslag voor vele vakantielanden of deze reizigers toestaat. Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.​ Zie ook hierboven.​​​​

 
 • og steeds geldig op: 21-09-2021

Status en reiswijzers per vakantieland

Dicht voor vakantiegangers uit Nederland

Dicht voor vakantiegangers uit Nederland

 • Toeristen/vakantiegangers uit Nederland niet welkom
 • Bekijk per land wat de beperkende maatregelen zijn en waar een verwachting is van versoepeling
 • Op dit moment zijn er geen landen met deze status

Bekijk welke musea, dierentuinen, attractieparken, stranden en meer open zijn en waar je kunt overnachten in de ANWB Reiswijzer Nederland.

Beperkt toegankelijk voor vakantiegangers uit Nederland

Beperkt toegankelijk voor vakantiegangers uit Nederland

 • Vakantiegangers zijn welkom mét (regionale) beperkingen
 • In- en uitreis is mogelijk – soms alleen per vliegtuig
 • Het is mogelijk dat er een quarantaineplicht geldt
 • Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland
 • Groot-Brittannië
 • Noorwegen
 • Turkije
 • Tsjechië
Grotendeels toegankelijk voor vakantiegangers uit Nederland

Grotendeels toegankelijk voor vakantiegangers uit Nederland

 

Reisadviezen

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waar vind ik de meest actuele reisadviezen?

Actuele reisadviezen vindt u op de website Nederland wereldwijd.

Reizen naar het buitenland en corona

Lees meer informatie over het coronavirus en reizen naar het buitenland en naar Caribisch Nederland

Veelbekeken reisadviezen

 

Reizen met het coronacertificaat vanaf Schiphol

Vanaf 1 juli kun je met het digitaal coronacertificaat vrij reizen binnen de Europese Unie en naar Schengen-landen. Europe here we come

Kijk wat dit voor jou betekent

 

 
 

Vlieg met vertrouwen

Op deze pagina informeren wij u graag over uw reis, de bijbehorende maatregelen en acties die van u verwacht worden. Wilt u op de hoogte zijn van het laatste airline beleid? Hier vindt u ook het actuele beleid van onze airline partners.

Boek met vertrouwen, boek SnapTrip Holidays

 

Bereid je voor op je aankomst in Nederland

Vlieg je terug naar Schiphol? Check in het reisadvies van het land van vertrek of je een test-, vaccinatie- of herstelbewijs nodig hebt.

Handige tips voor je terugreis. Altijd lezen voordat je vertrekt vanuit je vakantieadres!

klik hier

 

Alleen medische kosten, en geen quarantaine

In een land van bestemming met een oranje reisadvies bieden wij alleen dekking van een medische behandeling bij een coronabesmetting, en dekken wij geen kosten als gevolg van quarantaine. In landen binnen de Europese Unie met een groen en geel reisadvies geldt aanvullend de quarantainedekking, waarbij een klant recht heeft op een vergoeding voor extra reis- en verblijfskosten.

 

Kleurcode op het moment van vertrek

Wij gaan altijd uit van de kleurcode om het moment van vertrek. Een veranderende kleurcode tijdens de reis heeft dus geen gevolgen voor de dekking, tenzij de reden van de kleurcodering oranje niet gerelateerd is aan Covid-19. Bij wijziging van oranje naar rood dient de verzekerde per omgaande maatregelen te nemen om terug te keren naar een bestemming met een andere kleurcode.

Bekijk de Coronapagina op onze website voor meer informatie

Wijzigingen voorbehouden op tekst en inhoud