Terug naar het blogoverzicht
kerstmarkten TravelXL
15 november 2019

RR

Kerstmarkten

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland

Zeg je kerstmarkten dan denken de meeste mensen onmiddellijk aan kerstmarkten in Duitsland. Duitsland is met afstand kerstmarkten-land nummer 1. Wij zetten de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje.

Waarom zijn kerstmarkten in Duitsland eigenlijk zo populair? Dat komt waarschijnlijk doordat de Duitsers al een lange kersttraditie hebben. Die gaat terug op Maarten Luther en de Reformatie. Dankzij hem verschoof in de zestiende eeuw het katholieke pakjesavond en Sinterklaas naar kerst, het Christkindl-feest. Vandaar dat er in Duitsland zoveel Christkindlmarkten zijn, zoals kerstmarkten in Duitsland vaak genoemd worden. We vinden het heerlijk om in die donkere winterperiode te slenteren langs romantische kraampjes en nostalgisch versierde etalages. Lekker even een weekendje weg in een ander land. Maar misschien zijn al die Nederlanders ook wel zo dol op de kerstmarkten in Duitsland vanwege de vele lokale lekkernijen.

De kerstmarkten in Duitsland beginnen meestal rond het begin van de adventstijd (begin december) en eindigen meestal in de eerste week van januari. Kerstmarkten naar Duitsland boek je bij De Jong Intra, Oad en bij NS International. Lekker comfortabel naar verschillende kerstmarkten in Duitsland? Boek dan een kerstmarktcruise. Bekijk voor je boekt altijd eerst de kerstmarkt beoordelingen.

Kerstmarkt Düsseldorf

Dat veel Nederlanders de kerstmarkt in Düsseldorf kennen is niet zonder reden: al vanaf november baadt de stad in het licht en telt rond de kerst maar liefst 6 verschillende kerstmarkten. In de ruim 250 uitbundig met kerstversierselen opgetuigde kraampjes is van alles te koop. Ook typische Duitse lekkernijen als Bratäpfel (gebraden appels), Zimtsterne (kaneelkoekjes), Reibekuchen (aardappelkoeken) en natuurlijk Glühwein. Op de Gustaf Grundgens Platz is er elk jaar een 450m2 grote schaatsbaan. Aan de voet van het icoon van Düsseldorf, het ruiterstandbeeld van Jan Wellem, strekt zich een complete jaarbeurs uit met edelsmeden, glasblazers en kaarsenmakers.
Kerstmarkt 2019:  21 november tot 30 december 2019. Zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 20.00 uur; vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur; 24 december van 11.00 tot 15.00 uur; 25 december gesloten; 26 december van 14.00 tot 20.00 uur.

Kerstmarkt Osnabrück

De jaarlijkse kerstmarkt wordt gehouden in de oude stadskern. Elk jaar speelt een levensgrote muziekdoos non-stop kerstliedjes. Natuurlijk is er van alles te koop in de kraampjes en omringende winkels, bijvoorbeeld in het Nikolaiort in het midden van Osnabrück. Bijzonder is de 100 jaar oude carrousel. En culinair genieten kan ook in de diversiteit aan restaurants.
Kerstmarkt 2019:  van 25 november t/m 22 december.

Kerstmarkt Essen

Verleidelijk leuk en sfeervol sprookjesachtig is de kerstmarkt van Essen. Waar je ook kijkt vanaf de Willy-Brandt-Platz, langs de Rathenaustraße, op de Kennedyplatz tot aan de Flachsmarkt: het is een lange rij fonkelende lichtjes en meer dan 250 sfeervol ingerichte marktkraampjes. Gelardeerd met rijk versierde koopmanshuizen. En op de markt natuurlijk traditionele kerstgeschenken, maar ook alternatieve en exotische producten. Dit jaar komen de markthandelaren uit 20 verschillende landen alsmede verschillende regio’s van Duitsland. Rond de Kennedyplatz worden houtsnijwerken uit Zuid-Tirol, zilveren sieraden uit Thailand of India en grappige X-Mas-presentjes uit de Verenigde Staten te koop worden aangeboden. De koks uit Peru bieden een heerlijke Peruaanse aardappelspecialiteit aan die je alleen in Essen kunt proeven. De Middeleeuwen herleven op de Flachsmarkt met handgemaakte zeepjes, luchtjes, edelstenen, aardewerk en huiden. En uiteraard geneugten uit de kasteelkeuken zoals glühwein, mede en punch naar middeleeuws recept.
Kerstmarkt 2019:  van 15 november tot en met 23 december.

Kerstmarkt Dresden

Deze oudste kerstmarkt van Duitsland wordt al zo’n 500 jaar gehouden en is in Dresden ontzettend belangrijk. De stokoude kersttradities zijn dan ook overal in de stad te vinden.  Zoals het bakken van de grootste kerststol ter wereld. Deze Dresdner Christstol weegt zo’n 3000 kilo en wordt aangesneden met een mes van anderhalve meter. Dresdner Stollen zijn ook verkrijgbaar op de kerstmarkt, uiteraard in een wat gangbaardere uitvoering dan de stol van 3000 kilo.
Kerstmarkt 2019: 27 november tot kerstavond 24 december. Maandag tot en met zondag: 10.00 tot 21.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur en 24 december van  10.00 tot 14.00 uur.

Kerstmarkt Aken

Deze grote, en toch knusse kerstmarkt wordt jaarlijks gehouden in het traditionele centrum van Aachen (Aken). Koop eens een Akense Print, een pop gemaakt van kruidkoek. En vergeet ook de glühwein en de aardappelpannenkoekjes niet!
Kerstmarkt 2019: Van 22 november tot en met 23 december.

Kerstmarkt Frankfurt

De kerstmarkt in Frankfurt geldt als één van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland en telt zo’n 250 kraampjes. De focus van de kerstmarkt in Frankfurt ligt op de Römerberg in de oude stad. Daar staat ook de grootste kerstboom van Duitsland. Speciale lekkernij zijn de zogeheten Bethmännchen, koekjes met amandel en marsepein. Ook bezoek aan de Römerhallen en Pauluskerk waar ambachtslieden hun werk verkopen.
Kerstmarkt 2019: van  25 november tot 22 december.
Lees ook: Chillen in de zomer in Frankfurt am Main.

Duitse kerstmarkten in de grensstreek
Witte kerstmarkt in Winterberg

Een van de leukste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt van Winterberg in het Sauerland. Het marktplein Untere Pfote is omgebouwd tot een winterse kerstmarkt met besneeuwde dennenbomen en houten hutjes. En omdat Winterberg een van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland is, loop je hier een grote kans op een witte kerstmarkt. Tip: combineer een bezoek aan de kerstmarkt van Winterberg met een skivakantie in Winterberg!
Kerstmarkt 2019 13 december 2019 tot 5 januari 2020.