Terug naar het blogoverzicht
Amish Country Amerika
13 juli 2019

TravelXL at Home Servicecenter

Amish Country

 
 

In Pennsylvania leeft een gesloten gemeenschap als in het jaar 1840. Met een moderne cultuur willen de Amish niets te maken hebben. Maar juist die levenswijze trekt nieuwsgierige bezoekers aan. Ook ons. 7 x nice to know. 

1. Steppen en koetsen

Fietsen en auto rijden zijn verboden, steppen mag wel. En met paard en koets de weg op gaan ook. In en rond het plaatsje Intercourse, op zo’n drie uur rijden van zowel New York als Washington DC, ratelen vooral op zondag de zwarte koetsjes zonder ophouden over de weg, soms met flinke snelheden. De religieuze Amish kennen heel wat regels om hun eeuwenoude gebruiken in stand te houden. ‘Das alt Gebrauch’, zeggen ze in hun antieke Zwitsers-Duitse dialect. Overigens mogen ze zelf geen auto rijden of hebben, maar met iemand meerijden mag wel.

Zelf auto rijden mag niet, meerijden wel

2. Kijkje in hun leven

De Amish leven in dienst van het geloof. Om dat zo te houden, hanteren ze strikte regels waarmee ze de leden van hun gemeenschap afschermen van de buitenwereld. Ze zijn daarin erg succesvol. Daardoor is hun wereld ondoordringbaar voor wie er niet in is opgegroeid. Toch knaagt de moderne tijd hier en daar. Sommige Amish laten de teugels wat vieren, verdienen met toerisme hun brood en gunnen buitenstaanders een kijkje in hun leven.
 

Ontmoet enkele Amish

Tijdens deze exclusieve tour (3 adressen) ontmoet je verschillende Amish die je vertellen en laten zien hoe ze wonen en werken.

Bekijk de tour
 

3. Paarden en landbouw

Elektriciteit is verboden. Wasmachines en andere elektrische apparaten lopen daarom op generatoren. En een tractor mag wel gereedschap en machines aandrijven, maar mag niet rijden. Volgens de oude traditie leven de Amish vooral van de landbouw. Die traditie komt voort uit de geschiedenis: vanwege geloofsvervolging moesten ze steeds vluchten naar onvruchtbare gebieden, die ze met hard werk weer vruchtbaar maakten. Paard en wagen worden op het land ingezet.

 

 
 

4. Kleding zoals toen

De Amish zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman (1644 – 1730). In de 18e eeuw werden ze door William Penn, de stichter van de Engelse kolonie Pennsylvania, naar Amerika gehaald. De kleding van toen dragen ze nu nog. Door hun eenvoudige leefstijl mogen ze geen felle kleuren of sieraden dragen. Mannen dragen Vlaamse kinbaarden en zijn gekleed in zwarte pakken. Hun haar is onder hun zwarte of strooien hoed in een ouderwets pagemodel geknipt. De vrouwen dragen eenvoudige, lange jurken en witte kapjes. Kinderen dragen kleren in de kleuren blauw of zwart.

5. Wel of geen internet?

Zo’n bijzondere levensstijl trekt nieuwsgierige bezoekers aan. Vooral na de succesvolle film Witness met Harisson Ford uit 1985 (speelt zich af in Intercourse) groeide het aantal bezoekers. En die willen ook wel een ritje maken in zo’n zwarte koets. Oogluikend wordt het toegestaan dat Amish internet en computers van een niet-Amish gebruiken om zo boekingen te kunnen verwerken. Zo sluipt toch de moderne tijd een beetje ‘Das Alt Gebrauch’ binnen. 
 

Ontsnap aan de drukte van de 21e eeuw

Met deze driedelige tour krijg je een authentieke blik in de Amish gemeenschap.

Bekijk de tour
 

 

6. Geen selfie’s

De Amish interpreteren de Bijbel letterlijk. Daarom doen ze niet aan geboortebeperking en groeit de gemeenschap exponentieel. De vrouwen naaien hun kleding ook niet, maar zetten die op ingenieuze wijze met spelden in elkaar. Verder mag, op grond van één enkele Bijbeltekst, een gelaat niet herkenbaar worden afgebeeld. Kinderen spelen daarom met poppen zonder gelaat en (portret)foto’s maken is uit den boze, laat staan selfie’s maken.