Kwaliteit, service & deskundigheid
95+ verkooppunten
Laagste prijsgarantie
ANVR
SGR
SGRZ
Calamiteitenfonds

Schiphol zelf-inchecken?


Om het u makkelijker en sneller te maken uw koffers in te checken, biedt de luchthaven Schiphol u de mogelijkheid dit nu zelf te doen. Dit scheelt u wachttijd en maakt het reizen een stuk minder gestressed. Op een korte video kunt u zelf ontdekken hoe eenvoudig dat gaat.

Klik hier voor de video "Zelf makkelijk en snel bagage inchecken".

Alles wat je wilt weten over bagage en vliegen

Vrijwel alle reizigers die vliegen vanaf Schiphol hebben een tas of koffer bij zich. En al die bagage moet op de luchthaven gecontroleerd worden, wat erg veel tijd kost in deze drukke tijden. Daarom vragen we je nu zo min mogelijk handbagage mee te nemen en zoveel mogelijk spullen in je ruimbagage te stoppen. En wist je dat je vaak zelf je grote koffer of tas kan labelen en inchecken op Schiphol? Lees alles over bagage in dit blog.

Handbagage of ruimbagage?

Bij het boeken van je ticket sta je al voor de keuze: reis je met alleen handbagage of neem je ook een koffer mee? Bij je luchtvaartmaatschappij kan je dit aangeven en meteen de regels voor bagage checken. Je handbagage moet binnen bepaalde afmetingen zijn. En je bagage heeft vaak een maximaal gewicht. Omdat de securitycontrole van handbagage veel tijd kost, is het handig om alleen het hoognodige in je handbagage te doen en al het andere in je ruimbagage te doen. Ook is het fijn als je maar één stuk handbagage meeneemt en je je (rol)koffertje thuislaat.

Wat mag er in mijn bagage?

Je mag allerlei spullen meenemen, behalve als dit gevaarlijke voorwerpen zijn. Dus bijvoorbeeld geen wapens, explosieven en brandgevaarlijke stoffen. In je ruimbagage stop je spullen die je niet direct tijdens je vliegreis nodig hebt. In je handbagage neem je mee wat je juist nodig kan hebben tijdens je vliegreis. Denk aan je paspoort en boardingpass, maar ook aan je medicijnen, telefoon, tablet en laptop, vloeistoffen in kleine verpakken, je waterfles, enz. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.

Zelf je koffer labelen en inchecken

Je ruimbagage moet je, net als jezelf, inchecken voor je vlucht. Dit doe je bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij in de vertrekhal op Schiphol. Wanneer je zelf al online bent ingecheckt, kan je vaak ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol. Deze zuilen staan in Vertrek 1 (meerdere airlines), Vertrek 2 (KLM) en Vertrek 3 (TUI). Informeer bij je luchtvaartmaatschappij of je hiervan gebruik kan maken. Je kan dan zelf bij een zuil een bagagelabel voor jouw koffer of tas printen. Het label bevestig je aan het handvat dat op de langste zijde van je koffer of tas zit. Vervolgens loop je naar de balies en plaats je jouw koffer in de selfservice bagage drop-off automaat. Je koffer gaat dan via de bagagekelder naar het vliegtuig.

Waar is mijn bagage als ik mijn vlucht mis?

Wanneer je je vlucht mist, dan haalt de luchtvaartmaatschappij je koffer van boord (vanwege regelgeving). Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier. Als jij niet in het vliegtuig instap, dan mag je koffer ook niet mee. Je bagage blijft dus op Schiphol terwijl het vliegtuig vertrekt. Neem contact op met de afhandelaar van je luchtvaartmaatschappij over hoe je je bagage kunt terugkrijgen. Dit raden we je ook aan te doen wanneer je na aankomst je koffer niet van de bagageband rolt. Hierbij wordt in sommige gevallen je bagage naar je huisadres gestuurd en soms kan je jouw koffer ophalen in de bagagehal.

Waarom staan er zoveel koffers op luchthavens?

Op Schiphol en op vele andere luchthavens blijft de afgelopen maanden veel bagage achter. Dit zijn koffers van mensen die hun vlucht gemist hebben of van mensen die hun koffer niet hebben kunnen ophalen en al naar huis zijn. Omdat er wereldwijd een tekort aan personeel is, lopen veel luchthavens achterstanden op met de verwerking van bagage. Hierbij kan het ook af en toe voorkomen dat bagage later naar de bagagehal wordt gelost dan gebruikelijk. Schiphol, de luchtvaartmaatschappijen en afhandelaren werken momenteel met man en macht aan het herenigen van reizigers met hun bagage.

Wat je zelf kunt doen

Zorg altijd dat je het afgiftebewijs van je bagage - het claimtagnummer - goed bewaard. Hierop staat een code die ook op het bagagelabel staat dat aan je koffer zit. Neem altijd contact op met je luchtvaartmaatschappijen over je bagage. Het is ook belangrijk om je koffer te voorzien van je contactgegevens, zoals je telefoonnummer of e-mailadres. Dan kan er eventueel nog contact met je worden opgenomen.

Deel dit overal

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen?


Copyright TravelXL 2022 | Login