Terug naar het blogoverzicht
Krakau
27 mei 2018

Krakau

Krakau is met 766.739 inwoners, na Warschau, de grootste stad van Polen. In 2018 is de stad een van de meest populaire steden voor een korte stedentrip geworden. En niet voor niets. Het oude centrum van de stad behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO en is alleen al daarom een beozek meer dan waard. De stad ligt aan de Wisła in het zuiden van Polen en is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen. Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen. Omdat de stad lekker overzichtig is, schitterende gebouwen en een heerlijke sfeer kent, gaat de mond-op-mond reclame voor deze stad eigenlijk vanzelf. Met een tussenstop op reis met de auto naar de Balkan landen, in een autorondreis door Polen of lekker en met een stedentrip van 4 dagen er even helemaal uit zijn. Bijkomend voordeel? de verblijfskosten zijn alleszins redelijk met gunstige hotelprijzen, een biertje voor een euro en een maaltijd voor net wat meer dan 10 euro. Hieronder wat tips wat je zoals kan zien en doen.

Ga terug in de tijd en geniet van een wandeling door de gezellige straatjes van Krakau. Neem zeker de tijd voor een mooie wandeling door dit centrum. Mijn keuze uit de vele bezienswaardigheden is:

St. Mary’s Basilica: De Maria kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het grote markt plein in hartje Krakau. De kerk bestaat uit Gotische architectuur en was in de tijd dat hij gebouwd werd een voorbeeld voor andere kerken in Polen.

Rynek Glowny: Het centrale plein van Krakau is gebouwd in de 13e eeuw. Met wel 40.000 vierkante meter en is het een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Vroeger werd het plein vooral gebruikt voor handel, nu kun je er vooral terecht voor een hapje en een drankje op een van de gezellige terrassen. Zeker te vergelijken met andere populaire pleinen zoals in Warschau.

Wawel kasteel: De heuvel van Wawel is 228 meter hoog en valt direct op als je door Krakau reist. Hier zijn karakteristieke oude middeleeuwse gebouwen te vinden, met als belangrijkste het kasteel en de daarbijhorende kathedraal. Onder aan de heuvel bevindt zich de drakengrot.

Planty Park: Het Planty Park loopt in een cirkel rondom de oude stad loopt. Dit park is aangelegd in de 18e eeuw en  de wandelroute is wel vier kilometer lang. De perfecte plek om even aan het 'drukke' stadsleven te ontsnappen en heerlijk onder de bomen te gaan zitten.

Kazimierz: Vroeger was Kazimierz een aparte stad, maar door de uitbreiding van Krakau werd dit in de 17e eeuw opgeslokt en een wijk van Krakau. Sinds die tijd werd het deel an de stad bekend als de Joodse wijk, met zijn vele synagogen.  

Straatje in de Joodse wijk Kazimierz, Krakau

Jagiellonian University en Botanical Garden:  De Jagiellonian Universiteit opgericht in 1364 is een van de oudste universiteiten van Europa. Maar pas in 1817 werd het vernoemd naar de Jagiellonian dynastie. Op het terrein van de universiteit  vind je een bekende botanische tuin. Voor de oorlog behoorde deze tot een van de grootste van Europa.

Plaza strand: Het stadsstrand is 10.000 vierkante meter groot en je vindt er strandstoelen en een zwembad. Drink er op een zomerse dag een drankje aan de bar of in het restaurant of wees sportief en maak gebruik van de sportfaciliteiten. ’Verder vind je er een bioscoop en nachtclub.

Rynek Museum Krakau: In dit museum krijg je een goed beeld van het leven van vroeger in Krakau. Je ziet wat er met opgravingen uit de grond onder het marktplein is gevonden. Je krijgt hier een goed beeld van het leven in de middeleeuwen met o.a. complete oude stallen.

Czartoryski Museum Krakau: Het museum bestaat al sinds 1796 en je vindt er hele oude stukken uit Griekenland en Egypte. Als je geïnteresseerd bent in kunst dan moet je zeker dit museum bezoeken zeker ook voor de 'Lady with an Emine' van Leonardo Da Vinci.

Nieuwsgierig geworden naar het mooie Krakau?  Dan zou je eens naar de speciale reizen van TravelXL moeten kijken! Voor een hotel klik je hier, maar als je een leuke complete stedentrip zoekt met vlucht, hotel, vervoer naar en van de stad dan klik je hier. 

Blog met dank aan de input van Voyago.nl.