Terug naar het blogoverzicht
Zakynthos met TravelXL
20 juli 2019

RR

Zakynthos

Na amper drie uur vliegen ervaar je al zon, zee en zaligheid op het Griekse Zakynthos. Het eiland heeft een van de meest iconische stranden ter wereld: Navagio Beach, bekend van het scheepswrak dat er al jaren ligt. Maar naast steile kliffen en machtig mooi blauw zeewater toont het eiland veel groen en knusse bergdorpen. Stap in en rij maar mee.
 
 

 

Beroemd smokkelstrand

Om dan toch maar met dé trekpleister te beginnen: op naar het smokkelstrand! Je kunt Navagio Beach alleen per boot bereiken. Veel bezoekers komen voor het scheepswrak en om te zwemmen in het magisch mooie water. Ook van bovenaf is de baai indrukwekkend. We lopen over de kliffen en zorgen er angstvallig voor niet te dicht bij de rand te komen. Toch driehonderd meter hoog. Er is ook een viewpoint waarop je veilig foto’s van het ondergelegen scheepswrak kunt maken.

Vissers hengelden de enorme hoeveelheden whisky uit het water

Het verhaal gaat dat smokkelaars in slecht weer kwamen en het schip op de klippen liep. De lokale vissers hadden snel door wat gebeurde, stapten in hun vissersbootjes en hengelden de illegale smokkelwaar - enorme hoeveelheden sigaretten en whisky - uit het water. Uit gemakzucht - of uit geldgebrek, wie zal het zeggen? - lieten de Grieken het schip liggen. Gelukkig maar, want nu is het dé attractie van het eiland.

 

 

 

Cameo Island

We blijven nog even bij de kust. In het zuidwesten vinden we Cameo Island, een klein eilandje dat je via een smalle brug over het water kunt bereiken. Het kleine, idyllische eilandje nodigt uit om in een strandbar te blijven plakken. Witte, wapperende doeken leveren de nodige schaduw.

 
 

Twee miljoen olijfbomen

Toerend over het eiland ontgaat het ons niet dat je voor olijfbomen op Zakynthos moet zijn. Het eiland telt er zo’n 2 miljoen! De één nog ouder dan de ander. Van september tot eind januari zijn de Grieken druk met het oogsten. Dat doen ze door met grote, elektrisch bewegende harken in de takken van de olijfbomen te slaan. Daardoor vallen de olijven in netten op de grond. Even bij elkaar ‘harken’ en op naar de olijfoliefabriek.

 

 

 

Tussen plukken en persen zitten slechts drie dagen; hoe verser kunnen we het krijgen?

Olie met citroen of knoflook

Een ecologische olijfoliefabriek vinden we in het plaatsje Lithákia. Het Aristeon Olive Press Museum is fabriek en (gratis) museum ineen. Buiten staan tal van oude persen en andere werktuigen die ooit nodig waren voor het maken van de olijfolie. Binnen de modernere werktuigen. Daar kun je ook diverse soorten olijfolie proeven; met onder meer knoflook, sinaasappel en citroen. Lekker om met stukjes brood te proeven. Tussen plukken en persen zitten slechts drie dagen. Hoe verser kunnen we het krijgen? Uiteraard nemen we wat olijfolie mee voor thuis.

 

 
 

 

Stok- en stokoud

We blijven nog even in de sfeer van de olijven, want Zakynthos beweert een van de oudste olijfbomen van Griekenland te hebben. Maar eilanden als Kreta en Rhodos claimen dat ook. Hoe dan ook, de oudste boom van dit eiland vinden we in het minuscule dorpje Exo Chora: een exemplaar van meer dan tweeduizend jaar oud. Iets verderop ligt het dorp Maries dat zijn naam dankt aan Maria Magdalena. In het jaar 34 voer ze per schip van Jeruzalem naar Rome. Of ze daar ooit is aangekomen, laat het verhaal niet horen, maar wel dat het schip hier strandde en Maria hier op het eiland haar voetafdrukken achterliet.

 
 

 

Bonte tussenstop

Nog zo’n slaperig droomdorpje: Keri. Het ligt idyllisch tegen de bergen aangeplakt. Nadat we even rondslenteren ploffen we neer op het kleurige en bonte terras van Café Nitzi. Het café hang en staat vol met allerhande meuk en snuisterijen. Leuk om zo even tussen de locals te genieten van een Griekse koffie of van verse jus.

Bekijk Café Nitzi

 

 
 

 

Smullen van Ekmek Kataifi

Uiteraard doen we ook Zakynthos Stad aan, een heerlijke plek om een middagje rond te struinen, te snuffelen in winkeltjes, rond de haven te wandelen en op een terrasje bij het San Marcosplein neer te ploffen. Vooral vanaf zo’n 18.00 uur wordt het gezellig druk. We proberen er de Griekse specialiteit: Ekmek Kataifi, een traditioneel dessert dat hier is gemaakt van laagjes cake met room en noten. Een bommetje, maar goed, de Grieken eten wat later. Zo hebben we een bodempje voordat we ’s avonds aan tafel gaan.

Een bommetje, maar meteen een bodempje als we nog moeten wachten om te dineren

 

 

Cocktail met uitzicht

We sluiten af met een waanzinnig uitzicht op Zakynthos Stad, de haven met z’n cruiseschepen en ferry’s, en de omringende zee. Daarvoor rijden we nog even de berg op naar het dorpje Bochali. Hier op de heuvel ontmoeten Griekse jongeren elkaar. Ook een mooi adresje voor een hapje eten of een cocktail met uitzicht.

 

 

 

Beste reistijd

Het mediterrane klimaat levert Zakynthos warme zomers en milde winters op. In de zomer kan de temperatuur aardig oplopen. Maar het voorjaar is extra aangenaam. En in de maanden september en oktober kun je er nog heerlijk nazomeren. In die maanden is het minder druk en liggen de prijzen van hotels en vliegtickets ook een stuk lager.

Ons aanbod op Zakynthos

Meer weten? Neem dan contact op met de Travelcenters van TravelXL of de mobiele Travelplanners van TravelXL@Home, die je persoonlijk advies kunnen geven over Zakynthos.