Terug naar het blogoverzicht
Algarve Portugal maar dan anders
12 juli 2019

TravelXL at Home Servicecenter

Ontdek de Algarve

 

Aan zon en stranden geen gebrek. Om die reden trekt de Portugese Algarve in het hoogseizoen hordes toeristen aan. Maar ook in het naseizoen laat de zon zich uitbundig zien. Alleen dan is het er lekker rustig. Ga mee en ontdek zeven ‘stilteplekken’. 

1. Slaperig Ferragudo

In het voorjaar ligt het authentieke vissersdorp Ferragudo er nog ontspannen bij. De schilderachtige slenterstraatjes zijn nog leeg en de terrasjes idem dito. Dat schuift dus makkelijk aan voor een vroege koffie. Ondertussen zijn de vissers aan de havenkade al druk doende om hun netten te repareren voor een volgende vangst. Ruik er de geur van verse vis. Slenter wat later omhoog naar de hoger gelegen kerk en kijk er uit over de rivier de Arade.

 

Tip! Bezoek de Ponte da Piedade ’s ochtends; dan laat de hoge zon de groenblauwe tinten van het water fraai oplichten.

2. Petje af voor Ponta da Piedade

De Algarve grossiert in goudgele stranden, helder zeewater en uitbundige zon. En dat alles met de beroemde rotsen als indrukwekkend decor. De Ponta da Piedade is daar een subliem voorbeeld van. Iets ten zuiden van Lagos parkeren we onze huurauto en nemen we een lange, stenen trap naar beneden die ons tot op het niveau van het zeewater brengt. Vanaf daar hebben we prachtig zicht op deze ‘Brug van Vroomheid’, met z’n geel- en oranjekleurige pieken en bogen die je ook met een bootje vanuit Lagos kunt bezoeken. In alle rust klimmen we weer omhoog. Boven loopt een nieuw wandelpad langs de rotskust, zodat je zonder gevaar de verderop gelegen rotsformaties kunt bekijken.

 

3. Sereen Silves

Nog zo’n sublieme ‘stilteplek’: Silves, met een Gotische kerk en een Moors kasteel een van de mooiste dorpen van de streek. De eerste indruk is die van een bejaard Portugees stadje waar de tijd stokt. Zo’n duizend jaar geleden was dat wel anders. Toen was het de hoofdstad van de Algarve en bloeide Silves onder de macht van Arabische koningen. De drukte van toen komt op zaterdagochtend enigszins terug, als in en rond de overdekte markthal boeren uit de omgeving lekkere streekproducten aanbieden.

IJskoffie warm aanbevolen

Voor het kasteel staat een standbeeld van Dom Sancho die in de 12e eeuw de stad van de Moren bevrijdde. Kon ‘ie kon lopen, dan zou hij zeker een paar straatjes verder gaan; naar Café DaRosa aan het Largo di Município 7. Wij vallen er voor espressokoffie met een bolletje ijs erin. Alleen al daarvoor komen we hier zeker terug.

‘Alleen al voor de ijskoffie komen we zeker in Silves terug’

4. Weekmarkt van Loulé

Zo af en toe vinden we een beetje drukte toch wel gezellig, als onderbreking van de ontspannen plekjes. Ook in Loulé vindt elke zaterdag een markt plaats, omvangrijker dan die in Silves, maar in het voorjaar nog héél relaxt. De markt ademt het karakteristieke volkse leven. Zigeuners en landarbeiders uit de omgeving bieden er van alles aan: meloenen, dadels, amandelen, honing, verse en gedroogde vis, kruiden voor piri-pirikip en ga zo maar door. In de authentieke markthal is het een kakofonie van geluiden. Net daarbuiten schitteren de kleuren van het verse fruit.

 

5. Cosy Carvoeiro

Zoals gezegd heeft de Algarve stranden te over, de één komt nog mooier op ons over dan de ander. De variant van het gezellige Carvoeiro staat wat ons betreft op nummer één. Het kleine strand ligt ingeklemd tussen robuuste rotsen met daarop witte huisjes. In de zomer vast veel drukker, maar in het voorjaar heerlijk rustig. Bovendien zorgen de rotsen ervoor dat je lekker beschut zit als je op het zand even een vroeg zonnetje wilt pakken.

 

6. Rustiek rococopaleis

Het Palacio d’Estói uit 1840, iets ten noorden van Faro, is een romantische mengeling van architectonische stijlen. Hier barok en rococo, daar weer art nouveau. De tuin toont klassieke beelden en waterpartijen. Al enige tijd is het paleis een sfeervolle, vijfsterren pousada met een moderne toevoeging. In het hoofdgebouw zijn gelukkig enkele vertrekken in de originele, prachtige staat behouden. Heerlijk om hier te overnachten. Maar ook als je geen gast bent van de pousada kun je gratis een kijkje nemen in het paleis en de tuinen. Gewoon even melden bij de receptie.

Verblijf als een vorst in deze vijfsterren pousada

 

7. Vroom Tavira

Zo’n 30 km ten oosten van Faro vinden we Tavira, een van de mooiste plaatsjes van de Algarve. Een Romeinse brug overspant de rivier Gilão. Al in de 8e eeuw voor Christus was er op deze plaats een kleine nederzetting. De Feniciërs, de Romeinen en later ook de Moren drukten hun stempel op dit mooie uit z’n krachten gegroeide witte dorp.

Hemelse pastel de nata

Zo te zien vooral een vroom dorp. Het telt meer dan twintig kerken, waarvan we de Igreja da Misericórdia bezoeken met bijzondere azulejos (tegeltableaus) langs de muren. Welopen verderop ook nog even de Igreja de Santa Maria Castelo binnen. Vanaf het naastgelegen kasteel hebben we een fraai uitzicht op de stad. Nog zo’n heerlijk adresje: Pastelaria Veneza, Praça da República 8. Het verkoopt hemelse Pastel de nata, kleine bladerdeeggebakjes met banketbakkersroom.

8. Rustgevend groen

Balletje neerleggen, precies midden voor de voeten, billen naar achter, knieën iets gebogen, gewicht op de voorvoet en ontspannen. Dan… huppa, balletje slaan. Net als ‘buurman’ Quinta do Lago heeft Vale de Lobo meer iets gemeen met een Amerikaanse countryclub dan met een authentiek Portugees dorp. Hier vooral keurig geknipt gras, gazonsproeiers en rondtoerende golfkarretjes. Gasten genieten er van de rust en van de toegang tot de beste golfbanen.

Linda de Mol achterna

Het milde klimaat en de prachtig aangelegde greens zorgen ervoor dat de Algarve zich als golfbestemming in de wereldtop bevindt. En dat weten de beroemdheden ook. Tussen het groen staan de villa’s van supersterren en multimiljonairs. Ook onze ‘eigen’ Linda de Mol heeft er een optrekje. Al die rijken blijven met hun kids uiteraard in hun eigen zwembad. Mooi, want daardoor zijn de prachtige stranden hier altijd rustig. Maar waar is dat optrekje toch van Linda?