Terug naar het blogoverzicht
Grasse achter de Cote d'Azur
25 februari 2018

TravelXL at Home Servicecenter

Côte d’Azur, de droomdorpen erachter

Droomdorpen achter de Côte d’Azur

Verborgen achter de Côte d’Azur liggen tientallen Villages Perchés: droomdorpen in de uitlopers van de Franse Alpen die je het beste in het voorjaar kunt bezoeken. Stap in voor een vroege roadtrip die je naar parfumiers, levensgenieters en kunstenaars brengt. Doucement; relaxt en op je dooie gemak.

Sfeerproeven in Nice

Proef, voordat je in de auto stapt, alvast de Mediterrane sfeer in het historische centrum van Nice. Achter de Cours Selaya vind je een wirwar van smalle slenterstraatjes met intieme restaurants, verrassende winkels, een museum met moderne kunst, populaire ijssalons en groentewinkels waar je meteen in het kleurige fruit wilt happen. Overigens vindt wekelijks op de Cours Selaya, pal achter de wandelboulevard aan zee, een gezellige snuffelmarkt plaats met antiek en brocante. Ooit nog een antieke klok op de kop willen tikken? Hier moet je zijn.

Schilderachtig Eze

Eze is een van de weinige Village Perchés dat, 400 meter hoog, direct aan de Middellandse Zee ligt. Een kleine poort geeft toegang tot het schilderachtige dorp met z’n middeleeuwse huizen en een barokke kerk. De smalle slenterstraatjes maken het ontoegankelijk voor auto’s. Mooi, daardoor blijft het lekker rustig. Althans in het vroege voorjaar, want ’s zomers weet tout le monde het populaire bergdorp te vinden. Bekijk er ook de Jardin Exotique met een fraaie collectie cactussen en vetplanten, afgewisseld met mooie terracottabeelden. En met een magnifiek uitzicht op de Middellandse Zee.

Slapend Peillon

Het ongerepte Peillon prijkt als een soort arendsnest op een scherpgekante bergrug boven de rivier de Paillon. Het dorp keert z’n rug naar de bergen en richt z’n blik op de azuurblauwe zee. Via overwelfde stegen en steile trappen kom je telkens weer uit op een intiem pleintje. Een schril contrast met het meer levendige Eze. Buiten de 16e-eeuwse huizen vind je er geen nieuwbouwflat of hotelcomplex. Hier kabbelt de tijd rustig voort. Doucement.

Kunstzinnig St. Paul de Vence

Met z’n omwalling en locatie boven op een heuvel trekt St. Paul de Vence veel bezoekers en kunstliefhebbers aan. De galeries en winkeltjes met kunstzinnige souvenirs rijgen zich hier als een rozenkrans aaneen. De Rue Grande vormt de ruggengraat van het dorp en verbindt de middeleeuwse noord- en zuidpoort met elkaar. Buiten de zuidpoort ligt de begraafplaats met het graf van schilder Marc Chagall. Halverwege vind je Café de la Place. Bestel er een café crème of pastice.

Parfumstad Grasse

Grasse is de parfumhoofdstad van Frankrijk. Met Molinard, Fragonard en Galimard als de lokale geurkoningen. Je kunt een blik werpen in hun parfumfabriekjes. En vooral veel ruiken. Om die parfums te kunnen maken zijn tonnen bloemblaadjes nodig. Zo heb je voor één liter jasmijnessence achthonderd jasmijnbloemen nodig. Maar één geluk: al die geurige bloemen bloeien langs de gehele Côte d’Azur: van jasmijn tot lavendel roos en mimosa.

Het TravelXL aanbod: klik hier of vraag de vele Travelcenters en Mobiele TravelPlanners.