Terug naar het blogoverzicht
Glamping
25 juni 2018

RR

5 Reistrends

Waar de generatie boven ons vroeger elk jaar wekenlang op dezelfde camping in Duitsland vertoefde, willen we nu op avontuur. Chillen op plekken die het leuk doen op Instagram, leven als de locals en, als het even kan, met een béétje comfort. Ben je millennial? Dan huil je van geluk bij deze vakanties – vergeet de hashtag #wanderlust niet.

1. Hippe hotels voor een vriendelijk prijsje

Meestal begint die vakantievibe pas echt wanneer je je handdoek uitspreidt op het witte zand, maar met Cook's Club begint-ie al zodra je met je koffertje de hoteldeuren binnenstapt. Hippe loungestoelen, plantenhangers, de geur van vers en gezond eten, een zomers deuntje op de achtergrond: dit fonkelnieuwe hotelconcept weet als geen ander in te spelen op de wensen van de moderne reiziger. En het mooiste: het is allemaal lekker betaalbaar.

De eerste Cook's Club is gevestigd op Kreta, in de badplaats Chersonissos. Met kamers rondom een groot zwembad, wuivende palmbomen en een dj die dit alles van een zwoel muziekje voorziet, geeft dit hotel je een echte city vibe aan het strand. Ideaal voor lange avonden met vrienden of juist romantisch luieren met je lover. Bestel die cocktail met vers fruit aan de bar, haal een poké bowl in Cook's Club Cantina en het loungen (en, als het wat later wordt: dansen) kan beginnen! Wanneer gaan we?!

2. Bij de locals thuis

Natuurlijk, de meeste toeristische highlights zijn écht de moeite waard om te bezoeken, maar wij leren de reisbestemming toch liever kennen als een local. En dat is met bijvoorbeeld couch surfingwel heel makkelijk geworden. Gewoon midden in de stad – of juist in the middle of nowhere – bij iemand thuis bivakkeren, die de plek op z'n duimpje kent en vaak graag de leukste tips voor onontdekte pareltjes deelt. Doe van tevoren wel goed research naar je gastheer en -adres – bestaat het huis wel echt, is het een betrouwbaar persoon? – en maak duidelijke afspraken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Treinen door 't binnenland

Vanuit een comfortabele stoel – ober, nog een drankje alsjeblieft – schieten de besneeuwde bergtoppen, grazende koeien, vrachtschepen en skylines aan je voorbij. Interrailen is dé manier om alle uithoeken van Europa te ontdekken in één vakantie. Langzaam verandert het landschap om je heen... En je stapt gewoon uit in de mooiste plaatsen naar keuze. Dat gevoel van vrijheid, die vele indrukken ineen en de relatief lage prijs is nou net waarom het zo populair is onder jongeren. Geniet je 's morgens van een verse jus in Berlijn, 's avonds flaneer je langs de Donau in Boedapest. Hoe avontuurlijk wil je het hebben?

4. Glamping

Zwaaien naar de langslopende buurman terwijl je een roman leest voor je tent en 's avonds gewoon je eigen maaltje koken, maar ook een schoon opgemaakt bed en om de hoek een subtropisch zwembad met wellnesscentrum. Glamping ('glamourous camping') is een moderne manier van kamperen voor luxepoezen – wél de lusten, niet de lasten, zeg maar. Dus geen scenario's als een lek luchtbed, met je wc-rolletje onder je arm richting het sanitairgebouw of per se slippers aan moeten tijdens het douchen. Vakantie vieren met net dat beetje meer luxe is hot, vooral onder beginnende kampeerders. We hebben al zo weinig vakantiedagen, dus willen dan ook een beetje verwend worden. En wees eerlijk: een selfie vanuit een mooie stoel in een hip kleurtje is net even wat meer Instagrammable dan vanuit zo'n wit plastic exemplaar. Overigens, als je graag óók je billen bruint op een handdoekje voor de tent kan dat ook 'glamourous': er zijn speciale nudistenglampings.

5. Lekker primitief: terug naar de basis

Maar er zijn ook genoeg mensen die juist helemaal ontspannen door te survivallen op reis. Blikken houdbaar voedsel in de backpack, een kooktoestelletje en tent mee – waar zetten we 'm vanavond op? Níet op de camping, for sure. In Scandinavische landen als Noorwegen en Finland mag je vrijwel overal wildkamperen, net als in Polen. We willen lekker actief bezig zijn – en dat vaak ook nog koppelen aan een specifieke prestatie, zoals de top van een grote berg bereiken of de pelgrimsroute Santiago de Compostella lopen. Even uit je comfortzone, jezelf tegenkomen – en overwinnen. Zo'n back to basic-reis past overigens helemaal bij de #fitgirl #fitboy #healthylife-trend nu: van zo’n vakantie zal je waarschijnlijk geen kilo's aankomen.

Met dank aan Neckermann Reizen en Eline